|
Webwinkel
Mijn 123inkt.nl
Betaalopties:
Verzendopties:
Wij zijn aangesloten bij:
FSC® gecertificeerd:
Beoordeling door klanten:
8.3 / 10 - 1.510 beoordelingen
8.3 / 10 - 1.510 beoordelingen
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Voedseletiketten maken voor de horeca - makkelijk stappenplan
Voedseletiketten maken voor de horeca - makkelijk stappenplan
U herkent het vast: onverwacht veel bestellingen. De keuken draait al op volle toeren en daar moet nu nóg een tandje bij. Het personeel verliest zicht op alle houdbaarheidsdata van de etenswaren. Die ene vergeten mozzarella in de koeling… tot wanneer is die nog houdbaar? Bij elk product vraagt u zich af of het nog goed is. Onbegonnen werk! Ondertussen stapelen de bestellingen zich op. Het resulteert in een chaotische keuken, gestrest personeel en ongeduldige gasten. Met overzichtelijke voedseletiketten brengt u orde en efficiëntie terug in uw keuken.
In dit artikel delen we de beste tips en tricks voor het gebruiken en maken van uw eigen dagstickers. Ontdek hoe u met slimme labels de organisatie van uw keukenvoorraad naar een hoger niveau tilt!
Voedselveilig werken in iedere horecazaak met voedseletiketten
Voedselveiligheid is voor iedere horeca-onderneming ontzettend belangrijk. Een eerste stap die u kunt nemen is het labelen van al uw ingrediënten met voedseletiketten. Dit is een van de regels die vallen onder het HACCP-voedselveiligheidssysteem. De HACCP is wettelijk vastgelegd in Europa en geldt voor elke horeca-onderneming.Voor we uitleggen hoe u etenswaren labelt en wat u nodig heeft, lichten we eerst toe wat er met voedselveilig werken wordt bedoeld.
Veilig werken met etenswaren houdt in dat u maatregelen neemt om te voorkomen dat voedsel besmet wordt met schadelijke bacteriën of virussen. Door u aan deze richtlijnen te houden, voorkomt u voedselvergiftiging en beschermt u de gezondheid van uw gasten. Belangrijke aspecten van voedselveilig werken in de horeca zijn:
- Goede hygiëne: regelmatig handen wassen, schone kleding dragen en de werkplek en het keukengerei schoonhouden.
- Temperatuurcontrole: voedsel op de juiste temperatuur invriezen, koelen en verhitten om bederf en de groei van schadelijke bacteriën te vermijden.
- Kruisbesmetting: voorkom het overbrengen van schadelijke micro-organismen tussen verschillende ingrediënten en gerechten. Gebruik daarom altijd schone messen en snijplanken en was uw handen goed. Ook voor gasten met een allergie, zoals coeliakie of lactose-intolerantie is dit van cruciaal belang.
- Kennis van voedselveiligheid: horecapersoneel en -ondernemers moeten kennis hebben van alle regels en procedures rond voedselveilig werken.
Hoe u met voedselstickers veilig werkt
Veilig werken met allerlei soorten voedsel vereist discipline en bewustzijn van alle medewerkers. Om uzelf en uw personeel te helpen, labelt u heel eenvoudig uw etenswaren. Dit zijn de verschillende voordelen:- Gemakkelijk voorraden controleren
- Voedselverspilling tegengaan
- Kruisbesmetting voorkomen
- Tijd besparen
- Geordende voorraadkasten
- Workflow verbeteren
- Geld besparen
Het nut van voedseletiketten in verschillende kleuren
Het is in de horeca gebruikelijk om dezelfde kleuren te gebruiken voor voedselstickers. Ideaal, want zo ziet u in één oogopslag van welke dag het voedsel is. Ook als er medewerkers met verschillende taalachtergronden in uw keuken werken, is dit erg handig. Het kleurenschema voor alle dagen van de week ziet er als volgt uit:- Maandag: blauw
- Dinsdag: geel
- Woensdag: rood
- Donderdag: bruin
- Vrijdag: groen
- Zaterdag: oranje
- Zondag: zwart of wit
De kleuren helpen u bij het beheren van de voedselvoorraad en de houdbaarheid. Het is een eenvoudig, visueel hulpmiddel dat uw keukenpersoneel gemakkelijk kan volgen. Werkt u liever met andere kleuren? Geen zorgen, dit kleurenschema is geen standaard- of wettelijk vastgestelde regel. Het belangrijkste is dat u consistent bent in het gebruik van kleuren of symbolen. Alleen zo profiteert u van alle voordelen van overzichtelijke voedselstickers.
TIP!
Is er iemand in uw keuken kleurenblind? Dan kunnen al die verschillende kleuren erg verwarrend zijn. Zorg er daarom ook voor dat uw stickers zijn voorzien van alle dagen van de week. Zo voorkomt u misverstanden, kan uw personeel productief blijven werken en draagt u bij aan een inclusieve en toegankelijke werkomgeving.
Is er iemand in uw keuken kleurenblind? Dan kunnen al die verschillende kleuren erg verwarrend zijn. Zorg er daarom ook voor dat uw stickers zijn voorzien van alle dagen van de week. Zo voorkomt u misverstanden, kan uw personeel productief blijven werken en draagt u bij aan een inclusieve en toegankelijke werkomgeving.
Alle benodigdheden voor voedseletiketten
U weet nu waarom voedsel labelen in de horeca zo belangrijk is, welke informatie de stickers moeten bevatten en hoe de kleurcodering werkt. We duiken nu dieper in de benodigdheden. Het enige wat u nu nog nodig heeft zijn stickervellen, markers en/of een printer.Stickervellen om voedseletiketten te maken
Diepvriesetiketten zijn speciaal ontworpen om te gebruiken in een diepvries. Ook voor in de koelkast zijn deze labels perfect. Ze zijn bestand tegen lage temperaturen, waardoor ze in koude omstandigheden uitstekend op uw vershoudbakjes, diepvriesdozen en -zakken blijven kleven. Schrijf alle nodige informatie op uw etiketten met een permanent marker. Gebruik markers in verschillende kleuren om de gebruikelijke, of uw eigen, kleurcodering te gebruiken.Slimme horeca-ondernemers gebruiken handige bedrukbare vriezeretiketten. Met uw printer voorziet u deze stickers van alle belangrijke voedselinformatie. U heeft natuurlijk wel een printer nodig. Gelukkig hebben wij een ruim assortiment van verschillende inkjet- en laserprinters. Twijfelt u over welk model u nodig heeft? Met de handige printervergelijker vindt u snel een printer die perfect bij u past.
Ook gewone bedrukbare en beschrijfbare etiketten zijn een prima keuze om uw voedsel mee te labelen. Deze zijn niet bestand tegen extreem lage temperaturen, maar blijven erg goed plakken op allerlei dozen, bakken en zakken.
Breng nog meer orde in uw keuken door ook etiketten op de rekken en voorraadkasten te plakken. Uw keukenpersoneel vindt hierdoor direct de juiste ingrediënten, waardoor u de bereidingstijd van gerechten aanzienlijk verkort.
TIP!
Uw oude labels verwijdert u heel gemakkelijk met een stickerverwijderaar. Dankzij dit middel blijven er geen stickerresten achter, zodat uw keuken er altijd netjes uitziet.
Uw oude labels verwijdert u heel gemakkelijk met een stickerverwijderaar. Dankzij dit middel blijven er geen stickerresten achter, zodat uw keuken er altijd netjes uitziet.
Houdbaarheid van voedsel
De houdbaarheidsdatum van een ingrediënt moet op elke voedselsticker staan om voedselverspilling te verminderen en te zorgen voor voedselveiligheid. In de tabel lichten we 10 veelvoorkomende ingrediënten uit, met daarbij de bewaarconditie en de houdbaarheid.Ingrediënt | Bewaarconditie | Houdbaarheid |
---|---|---|
Vis (bijv. zalm, kabeljauw, tonijn) | Koelkast (4°C) | 1-2 dagen |
Salades, sauzen en soepen | Koelkast (4°C) | 1-2 dagen |
Vlees (bijv. rundvlees, varkensvlees, kip) | Koelkast (4°C) | 1-3 dagen |
Verse groenten (o.a. sla, komkommer, tomaat) | Koelkast (4°C) | 2-7 dagen |
Fruit (bijv. appels, bananen, aardbeien) | Koelkast (4°C) | 2-7 dagen |
Zuivelproducten (bijv. melk, yoghurt, kaas) | Koelkast (4°C) | 3-7 dagen |
Brood | Koelkast (4°C) | 3-7 dagen |
Eieren | Koelkast (4°C) | 21-28 dagen |
Pasta | Droogkast | 12-18 maanden |
Rijst | Droogkast | 12-18 maanden |
Peulvruchten (bijv. kikkererwten, bonen, linzen) | Droogkast | 12-18 maanden |
Nu u de houdbaarheid van de meest voorkomende ingrediënten kent, kunnen we kijken naar de andere etiketinformatie.
Checklist: de belangrijkste informatie op uw voedseletiketten
De kleuren en de dagen van de week vormen de basis van uw dagstickers voor voedsel. Houd ook de onderstaande checklist bij de hand wanneer u nieuwe labels maakt:- Dag van de week: zet de dagen van de week op elk etiket
- Dag van verwerking: voeg toe wanneer het ingrediënt verwerkt moet zijn. Voor verse producten met een korte houdbaarheid en gerechten die snel bederven is dit doorgaans 2 dagen na de dagaanduiding:
- Maandag > weg op woensdag
- Dinsdag > weg op donderdag
- Woensdag > weg op vrijdag
- Donderdag > weg op zaterdag
- Vrijdag > weg op zondag
- Zaterdag > weg op maandag
- Zondag > weg op dinsdag
Voor ingrediënten die langer dan 2 dagen houdbaar zijn, kunt u de houdbaarheidsdatum van de verpakking noteren.
- Naam van het product: schrijf het ingrediënt met grote letters op het etiket.
- Datum en tijd: noteer de datum en tijd wanneer u het product heeft opgeslagen. U bepaalt met deze informatie de houdbaarheid.
- Houdbaar tot: vermeld de uiterlijke houdbaarheidsdatum (ook wel THT-datum genoemd). Dit kan in plaats van de dag van verwerking (zie nummer 2 in deze checklist). U ziet in één oogopslag of het ingrediënt nog houdbaar is of in de prullenbak mag.
- Bewaaradvies: schrijf op waar u het ingrediënt moet bewaren, denk aan de koelkast, vriezer of de droogkast.
- In/uit de vriezer: noteer wanneer uw product in de diepvries is gestopt en wanneer u het eruit heeft gehaald.
- Bereidingsinstructies: schrijf, indien nodig, handige informatie op over de bereidingswijze van het product.
Voedseletiketten maken
In de specificaties van onze etiketten staan handige templates. Download zo’n sjabloon, open het met Microsoft Word en ontwerp vervolgens heel gemakkelijk uw eigen dagstickers. De sjablonen hebben handige stippellijnen. Dit zijn de contouren van de etiketten. Hierdoor weet u precies hoeveel informatie er op een label past.Etiketten voor voedsel ontwerpen
Omdat het ontzettend handig is om met kleuren te werken, is de eerste stap uw labels voorzien van een achtergrondkleur. Volg deze stappen:- Download uw gewenste etikettensjabloon
- Open het template in Microsoft Word
- Klik op een van de labels
- Ga onder Start naar Alinea, klik op het het icoon van een verfemmer en kies een achtergrondkleur
- Geef vervolgens elk voedsellabel een eigen kleur
- Ga onder Start naar Lettertype en kies een tekstkleur, bijvoorbeeld wit of zwart
- Voeg alle informatie toe die u belangrijk vindt
Afdrukken maar! Uw keukenlabels zijn nu klaar om geprint te worden. Daarna kunt u ze naar hartenlust op elk ingrediënt plakken.
Veelgestelde vragen
Kan ik zelf mijn eigen voedselstickers ontwerpen?
Ja, dit kan heel eenvoudig met een stickersjabloon en Microsoft Word. In dit artikel leggen we u stapsgewijs uit hoe u uw eigen etiketten voor voedsel maakt. Stickersjablonen vindt u bovendien in de specificaties van al onze etiketten.
Helpen voedseletiketten voedselverspilling te verminderen?
Absoluut! Door de houdbaarheidsdatum en het bewaaradvies op voedselstickers te vermelden, kan horecapersoneel ingrediënten beter bewaren en op tijd gebruiken.
Zijn er kleurenschema's of symbolen die ik moet gebruiken op voedseletiketten voor de horeca?
Nee, u kunt zelf uw eigen kleurenschema of symbolen bepalen. Veel horecazaken gebruiken de volgende kleuren:
- Maandag: blauw
- Dinsdag: geel
- Woensdag: rood
- Donderdag: bruin
- Vrijdag: groen
- Zaterdag: oranje
- Zondag: wit of zwart
Als u alle tips uit dit artikel toepast, tovert u uw horecakeuken zó om in een voedselveilige en georganiseerde plek! Heeft u nog vragen over de benodigde producten of kunnen wij u op een andere manier van dienst zijn? Bekijk dan onze 'Vraag en antwoord' pagina. Hier beantwoorden wij veelgestelde vragen. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij of heeft u aanvullende vragen? Dan helpen de medewerkers van onze klantenservice u graag verder. Zij staan op werkdagen van 8.00 tot 00.00 uur voor u klaar.