123inkt - Printerinkt en Toner Cartridges - Homepage logo
123inkt.nl
Nieuw Walden 56-64
1394 PC Nederhorst den Berg
Telefoon: 0294-787123
E-mail: informatie@123inkt.nl 
Vragen: 123inkt.nl/help
meer dan 4 miljoen klanten! Sinds 2010 lid van Thuiswinkel Waarborg

Beste Webwinkel van Nederland

Ontdek ons aanbod

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% btw)
Laagsteprijsgarantie!

Wat is een laserprinter?

kleurencartridges in een inkjetprinter

Wat is een laserprinter?

Uw laserprinter zorgt dag in dag uit voor de mooiste afdrukken. Maar vraagt u zich ooit wel eens af wat er binnenin de printer gebeurt, vanaf het moment dat u op de afdrukknop klikt? We kunnen u vertellen: dat is een interessant staaltje techniek! Anders dan de inkjetprinter die veel mensen in huis hebben staan, gebruikt een laserprinter geen inkt. In dit blog vertellen we alles over de laserprinter: van de werking tot de verschillende voor- en nadelen van deze printtechniek. Laten we bij het begin beginnen!

Hoe werkt een laserprinter?

Een laserprinter gebruikt statische elektriciteit en een laserlamp om tonerpoeder in de juiste vorm op de drum te laden. Vervolgens wordt het tonerpoeder wederom met statische elektriciteit op het papier geplaatst. Tot slot smelt de fuser het tonerpoeder vast aan het papier en is uw afdruk klaar.

Dat is het korte antwoord! Maar er zit natuurlijk meer achter. Stap voor stap werkt een laserprinter zo:
Stap 1: De drum wordt ontladen om te zorgen dat er geen overgebleven toner op zit.
Stap 2: De drum draait rond en wordt negatief geladen met statische elektriciteit.
Stap 3: De laser ‘tekent’ als het ware de afdruk op de drum. Zo verdwijnt op precies die plekken de negatieve lading en is de vorm van de afdruk neutraal geladen op de drum.
Stap 4: Nu komt de tonercartridge in beweging, waardoor het tonerpoeder ook een negatieve lading krijgt.
Stap 5: Het negatief geladen tonerpoeder wordt aangetrokken tot de neutrale plaatsen op de drum. De toner hecht namelijk alleen op die plaatsen waar de laser de drum heeft ontladen. Zo ontstaat er een afdruk van toner op de drum.
Stap 6: Vervolgens wordt het vel papier positief geladen.
Stap 7: Het positief geladen papier trekt sterker aan het tonerpoeder op de drum, dan de neutraal geladen plekken waar het nu op zit. Hierdoor wordt het tonerpoeder naar het papier getransporteerd.
Stap 8: Het papier mét de tonerafdruk gaat door naar de fuser, waar het vel tussen twee verwarmde rollen door geleid wordt. Hierdoor smelt het tonerpoeder vast aan het papier.
Stap 9: Uw afdruk is nu klaar en rolt uit de printer!
 

De laserprinter heeft dus verschillende essentiële onderdelen, waarbij er drie het belangrijkst zijn: de drum, de toners en de fuser. Hieronder leggen we de werking van elk van deze onderdelen iets uitgebreider uit.

Wat is een drum in een printer?

De drum is een cilindervormig onderdeel in de laserprinter, waarop met behulp van statische elektriciteit de vorm van de te maken afdruk wordt geladen. De drum trekt eerst het tonerpoeder aan en transporteert het daarna naar het papier.

De drum speelt dus een sleutelrol in het printproces: deze cilinder vervoert het tonerpoeder naar de juiste plaatsen. Gemiddeld heeft een drum een levensduur van drie tot vijf tonercartridges, voordat deze aan vervanging toe is. Uw printer geeft vanzelf aan wanneer de drum vervangen moet worden. Let hierbij goed op, want de drum is een kwetsbaar onderdeel. De cilinder is namelijk lichtgevoelig en mag niet te lang in (zon)licht liggen. Bewaar een nieuwe drum dus zo lang mogelijk in de verpakking.

Wat is toner in een printer?

Toner is het kleurenpoeder waarmee een laserprinter de afdrukken maakt. Het is als het ware de inkt van een laserprinter, maar dan in poedervorm! Net als inkt in cartridges komt toner vooral voor in de vier basiskleuren: zwart, cyaan, magenta en geel.

Het woord ‘toner’ kan overigens refereren naar zowel het tonerpoeder zelf, als naar de gehele tonercartridge die in een laserprinter gebruikt wordt (dus inclusief het omhulsel). Zoals in dit blog al duidelijk is geworden, werken de tonercartridges en de drum nauw samen.

Wat is de fuser in een printer?

De fuser is het verwarmingselement in een laserprinter. Deze bestaat uit twee rollen waar precies een vel papier tussendoor past. Nadat de drum het tonerpoeder op het papier heeft geplaatst, zorgt de fuser ervoor dat het poeder samensmelt met het papier.

De fuser van een laserprinter kan wel 200 °C worden! Dat is ook nodig, want alleen door zulke hitte plakt het tonerpoeder permanent vast aan het papier. De afdruk van een laserprinter lijkt dan ook vaak een beetje glimmend, zoals bij plastic. Dit komt door het smeltproces van de poederdeeltjes waaruit toner bestaat.

Voordelen van een laserprinter

Nu we weten hoe een laserprinter werkt en wat de verschillende onderdelen doen, zijn er ook een aantal voordelen van deze printtechniek te bedenken. Dit zijn de belangrijkste:
  • Een laserprinter is razendsnel en print 20 tot 40 pagina’s per minuut. Voor grote, zakelijke printopdrachten is dat natuurlijk ideaal.
  • Een laserprinter print zeer nauwkeurig. Teksten rollen haarscherp uit de printer en blijven lang leesbaar.
  • De afdrukken van een laserprinter zijn watervast en droog.
  • Een tonercartridge heeft, in tegenstelling tot een inktcartridge, een hoge capaciteit. U maakt er al gauw duizend afdrukken mee. Hierdoor zijn de kosten per geprinte pagina laag.
  • U heeft weinig omkijken naar een laserprinter: de toners hoeven niet vaak vervangen te worden, tonerpoeder droogt niet uit en het apparaat is bovendien zeer onderhoudsarm.

Nadelen van een laserprinter

Een laserprinter brengt ook de nodige nadelen met zich mee, hoewel deze ook samenhangen met de manier waarop u de printer gebruikt. Houd in ieder geval rekening met het volgende:
  • Een laserprinter is in aanschaf duurder dan een inkjetprinter. Bij de aankoop van de printer bent u dus wat duurder uit, maar op de langere termijn bespaart u alsnog veel geld dankzij de hogere capaciteit van toners.
  • Een kleurenlaserprinter print prima in kleur, maar is geen ideale fotoprinter. De afdrukresolutie van laserprinters is hiervoor meestal te laag.
  • Een laserprinter verbruikt meer elektriciteit dan een inkjetprinter, mede doordat deze moet opwarmen voor het printen.

Nog vragen?

Is uw vraag niet beantwoord in dit blog of wilt u meer informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze klantenservice staat elke werkdag voor u klaar en helpt u graag bij al uw vragen!