|
Webwinkel
Mijn 123inkt.nl
Betaalopties:
Verzendopties:
Wij zijn aangesloten bij:
FSC® gecertificeerd:
Beoordeling door klanten:
8.3 / 10 - 1.518 beoordelingen
8.3 / 10 - 1.518 beoordelingen
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Welke hardheid potlood moet ik gebruiken?
Welke hardheid potlood moet ik gebruiken?
F, H, HB, 2B… wanneer het gaat om de hardheid van een potlood is het soms nog best even uitvissen welke u nodig heeft. Want wie zich goed wil voorbereiden op zijn of haar tekening, heeft eerst een uitgebreide set potloden nodig. Weet u nog niet zoveel over de verschillende soorten grafietpotloden? Geen zorgen, veel beginnende tekenaars kampen met ditzelfde probleem. En dat is niet zo gek, want er zijn wel 20 hardheden met elk hun eigen effect. Benieuwd welke u nodig heeft voor uw tekening? Lees dan gauw verder!
Hardheid van potloodstiften
Simpel gezegd is een potlood vermalen grafiet, vermengd met klei en water. Dit vormsel wordt met behulp van olie of was tussen de houten behuizing geperst. De hardheid wordt bepaald door de hoeveelheid aanwezige klei. Hoe meer klei, hoe ‘harder’ het potlood en hoe minder klei, hoe ‘zachter’ het potlood. Harde potloden geven weinig grafiet af en zijn lastig uit te vegen. Zachte potloden geven veel grafiet af en zijn gemakkelijk uit te vegen. De verschillende hardheden variëren tussen 9H en 9B.Wat is het verschil tussen H en B potloden?
Harde potloden worden aangegeven met de letter H en afhankelijk van de hardheid staat er een getal naast. Dit gaat van een H potlood (minst hard) t/m een 9H potlood (zeer hard). De letter B staat voor zachte potloden. Dit gaat van een B potlood (minst zacht) t/m een 9B potlood (zeer zacht). Deze zijn een stuk veelzijdiger wanneer u bijvoorbeeld textuur wilt aanbrengen. Het ‘kindje’ van H en B is het HB potlood. Dit potlood is een mengsel van hard en zacht en wordt veel gebruikt op scholen.
Welk potlood om te schetsen?
Voor technische tekeningen of losse schetsen raden wij u aan potloden met een harde tot gemiddelde hardheid (9H tot H) aan te schaffen, bijvoorbeeld een 6H potlood. Hiermee zet u strakke perspectieflijnen of creëert u gedetailleerde constructietekeningen, die niet zomaar vlekken of afgeven. Dat is wel zo fijn bij het maken van een (technische) schets!
Welk potlood voor schaduwen?
Voor schaduwen zijn vooral zachte, donkere potloden aan te raden, zoals een 4B potlood. Hiermee creëert u diepte in de tekening, wat uiteindelijk zorgt voor een realistisch eindresultaat. Tekenaars die een realistische creatie op papier willen toveren, zullen echter een variatie aan harde en zachte potloden moeten aanschaffen. Dit hoeft geen grote collectie te zijn, meestal heeft u aan 4 of 6 verschillende potloden al voldoende.
Welk potlood is makkelijk uit te gummen?
Grafiet uit zachte potloden is een stuk makkelijker uit te gummen dan grafiet uit de harde variant. Gummen zijn niet alleen handig om potlood te verwijderen, u gebruikt ze ook om highlights in uw tekening aan te brengen. Hiervoor is een kneedgum erg handig, omdat deze vervormbaar is. Wilt u zeer dunne highlights aanbrengen? Kies dan voor een stiftgum.
Genoeg te weten gekomen over al die verschillende hardheden? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met uw tekening. In onze webshop vindt u alle potloden en tekenspullen die u nodig heeft. Bestelt u voor 23:59? Dan ontvangt u uw bestelling de eerstvolgende werkdag!
Heeft u andere vragen, bijvoorbeeld over het bestellen in onze webshop? Bekijk onze Vraag en antwoord-pagina eens. Hier worden veelgestelde vragen beantwoord. Natuurlijk helpt ook onze klantenservice u graag even verder.